Fjernvarme

Jelling Varmeværk, Danmark

Jelling Varmeværk er et fjernvarmeværk i den historiske by Jelling; byen, der tidligere var hjemstavn for vikingekongen Harald Blåtand. Ud over et 20.125 m2 solfangerfelt, producerer Jelling Varmeværk energi fra en 1 MW fliskedel, en 1,5 MW absorptionsvarmepumpe og 2 gasmotor med samlet 8 MW varme og 6 MW elektricitetskapacitet.
Det første solvarmeanlæg på 15.289 m2 fra Savosolar blev idriftsat i 2016 og allerede i den første uge satte anlægget ny dansk rekord ved at producere næsten 5 KWh/m2 på én dag.

Solfangerfeltet i Jelling har dobbelt opstandere hvilket gør at to solfangerrækker levere varme til kun et varmerør og derved er der sparret etableringsomkostninger og varmetab.

Jelling varmeværk har været så tilfredse med ydelsen af fra det første solfangerfelt at man i 2018 placerede en ny ordre hos Savosolar på udvidelse af det eksisterende solfangerfelt, en udvidelse på 4.836 m2. Udvidelsen er blevet installeret i første halvår 2019 og energi fra solen kan nu dække over 30% af varmebehovet hos de 3400 indbyggere i Jelling.

Solfangerareal

20.125 m2 apertur

Solfangertype

Savo 15 SG

Effekt

14,1 MW

Sted

Jelling, Danmark

Installationsår

2016 med udvidelse i 2019

Energikilder

solvarme, flis, absorptionsvarmepumper, naturgas

Udtalelse

Nyskabende løsning I historisk by

“Vi valgte solfangere fra Savosolar grundet den høje effektivitet kombineret med en nyskabende løsning. Disse solfangere gør det muligt for os at have en miljømæssig god løsning samt stabil og lav varmepris over de næste 20 år. Solfangerne har integrerede forbindelsesslanger, hvilket betyder at anlægget generer landskabet mindst muligt i den historiske by Jelling. Solfangerne kan også følge landskabets kurver, hvilket betyder at det ikke var nødvendigt at udjævne solfanger feltet.”


Bjarne Nielsen
Driftsleder, Jelling Varmeværk